Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door goede links te verzamelen naar je website, zorg je ervoor dat Google jouw website hoger in de zoekresultaten plaatst. Dit betekent meer bezoekers en dus meer omzet voor je bedrijf! In deze blogpost vertellen we je alles over linkbuilding: wat het is, waarom het belangrijk is en hoe je het zelf kunt doen.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces waarbij je links verzamelt naar je website. Dit kan op allerlei manieren: je kunt andere websites vragen om een link naar jouw site toe te voegen, je kunt gastbloggen op andere sites of je kunt een directory aanmaken met links naar verschillende websites. Het doel van linkbuilding is om zoveel mogelijk relevante en goede links te verzamelen naar je website.

 

Google gebruikt deze links als een soort ‘stemmen’  voor je website: hoe meer links, hoe beter jouw website scoort in de zoekresultaten.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding is belangrijk omdat het een van de factoren is die Google gebruikt om te bepalen waar jouw website in de zoekresultaten komt te staan. Hoe hoger jouw website in de zoekresultaten staat, hoe meer bezoekers je krijgt en dus hoe meer omzet je maakt. Een hogere plek in  de zoekresultaten kan je dus veel geld opleveren!

 

Daarnaast is linkbuilding ook een goede manier om meer bekendheid voor je website te krijgen. Wanneer andere websites naar jouw site linken, zullen hun bezoekers ook jouw site te zien krijgen. Dit kan leiden tot meer bezoekers en dus meer omzet voor jouw bedrijf.

Hoe doe je linkbuilding?

Linkbuilding kan je op verschillende manieren doen. Hieronder bespreken we de meest populaire methodes:

1. Vragen om links

Een van de meest eenvoudige manieren van linkbuilding is gewoon om andere websites te vragen of ze een link naar jouw website willen toevoegen. Dit kan je doen door ze een email te sturen of door ze even aan te schieten op social media. Veel mensen zullen hier geen probleem mee hebben en je zult snel wat links binnenkrijgen!

2. Gastbloggen

Gastbloggen is een goede manier om links naar je website  te krijgen én om meer bekendheid voor je website te krijgen. Gastbloggen houdt in dat je een blogpost schrijft voor een andere website. In ruil voor deze blogpost mag je dan meestal een link naar jouw site toevoegen aan de post. Dit is een win-win situatie: de andere website krijgt gratis content en jij krijgt een link naar je site!

3. Directories

Een directory is een soort lijst met links naar verschillende websites. Je kunt er zelf een maken of je kunt ervoor kiezen om jouw website toe te voegen aan een bestaande directory. Directories zijn een goede manier om links naar je website te verzamelen, maar ze zijn niet heel erg relevant voor Google. Dit betekent dat ze niet heel veel bijdragen aan je zoekresultaten, maar het is wel makkelijke manier om links te verzamelen.

 

4. Linkbuilding pakketten afnemen

Als je weinig tijd of kennis hebt van linkbuilding, kun je er ook voor kiezen om een linkbuilding pakket af te nemen bij een bedrijf dat zich hierin specialiseert. Dit kan duur zijn, maar je bent dan wel verzekerd van goede links naar je website.

5. Social media

Social media is een goede manier om bekendheid voor je website te krijgen, maar het is niet heel erg effectief als het gaat om linkbuilding. Toch kan het wel wat links opleveren: wanneer je bijvoorbeeld een blogpost deelt op social media en iemand vindt deze post interessant, is het mogelijk dat hij of zij ook naar jouw website gaat linken.

Conclusie

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO en kan ervoor zorgen dat je website hoger in de zoekresultaten komt te staan. Dit leidt tot meer bezoekers en dus meer omzet voor je bedrijf! Linkbuilding kan je op verschillende manieren doen, maar de meest populaire methodes zijn: vragen om links, gastbloggen, directories en linkbuilding pakketten afnemen. Social media is minder effectief als het gaat om linkbuilding, maar het kan wel wat links opleveren.

 

Bedankt voor het lezen! We hopen dat dit artikel je geholpen heeft en dat je nu weet waarom linkbuilding belangrijk is. Veel succes met de linkbuilding voor jouw website!

 

Bron: Rubin Koot | Linkbuilding specialist