Wanneer we het vandaag de dag hebben over de SEO van je website zal je kunnen vaststellen dat er best een aantal verschillende factoren zijn die daar een bepaalde invloed op uitoefenen. In eerste instantie moet je er natuurlijk voor zorgen dat je website op technisch vlak goed kan worden geïndexeerd door de zoekmachines. Daarnaast is het echter eveneens zo dat je moet zorgen voor goede, geoptimaliseerde content. Finaal is het eveneens zeer belangrijk om aandacht te besteden aan de zogenaamde link building die moet worden uitgevoerd. Dit laatste wordt in de praktijk vaak geheel ten onrechte over het hoofd gezien. Het is dan ook zeer belangrijk om te doen.

Wat valt er nu precies onder link building?

SEO bestaat eigenlijk uit twee verschillende soorten werkzaamheden. In eerste instantie zijn er de on-page werkzaamheden en daarnaast zijn er ook de off-page werken die moeten worden uitgevoerd. Voor link building geldt uiteraard dat dit karwei off-page moet worden uitgevoerd. De links worden immers niet verzameld op je eigen website (buiten de essentiële interne links dan), maar wel op externe domeinen. Onderschat de impact hiervan echter zeker niet.

Is elke link die je verzamelt positief voor je website?

Vroeger was het voeren van link building eigenlijk zeer eenvoudig. Het enige wat je namelijk moest doen was zoveel mogelijk links verzamelen. Waar die links op werden verkregen, op welke manier ze naar jouw website verwezen, het deed er allemaal eigenlijk maar weinig toe. Op vandaag is dat echter wel even anders. Tegenwoordig is het namelijk zo dat je er bij het uitvoeren van linkbuilding rekening mee moet houden dat de links op een relevante website moeten worden geplaatst. Bovendien speelt ook de reputatie van de website in kwestie een niet onbelangrijke rol. Hoe beter die reputatie is des te groter ook de impact zal zijn op de ranking van jouw website.

In ieder geval is het dus compleet fout om te denken dat je alleen maar goed kan doen door het voeren van link building. Heel wat mensen die in het verleden hebben geprobeerd om dit bijvoorbeeld zelf te doen zijn daar dan ook van teruggekeerd. Dat niet in het minst omdat ze erachter zijn gekomen dat bepaalde handelingen net een negatieve impact hebben gehad en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Het plaatsen van links op de verkeerde manier en op de verkeerde websites kan jouw website dus in de praktijk zeker de nodige schade toebrengen.

Kan je link building zelf doen of doe je het toch maar beter niet?

In principe zou je link building zonder probleem zelf kunnen doen. Dat gezegd hebbende geldt in de praktijk dat zeer veel mensen die deze keuze maken daar al vrij snel van terugkomen. Zij merken namelijk al snel dat bepaalde handelingen er net voor hebben gezorgd dat hun ranking in de zoekmachines negatief is beïnvloed. Dat kan natuurlijk niet meteen de bedoeling zijn. Het duurt in de praktijk overigens ook niet zelden om een dergelijke negatieve impact terug recht te trekken. Voorkomen is dus absoluut beter dan genezen. Dit alles zorgt ervoor dat het eigenlijk altijd de moeite waard is om ervoor te kiezen om je linkbuilding uit te besteden aan een echt ervaren partij.